29 Nisan 2024

Layık olmadan makam sahibi olanlar astlarını ısırıp, üstlerine kuyruk sallarlar.

“Layık olmadan makam sahibi olanlar astlarını ısırıp, üstlerine kuyruk sallarlar.

İmam Gazali adeta içinde bulunduğumuz vaziyet-i ahvalimizi anlatmış.Layık olmak”Liyakat”ehli olmak,bir işi yada görevi yapacak ehliyete(yeterliliğe)sahip olmak demektir.

Dolayısıyla makama TALİP olmak ile makama LAYIK olmak bir biri ile karıştırılmamalıdır.Liyakat sahibi kimse bulunduğu yere itibar katar itibarını zedelemez.İşgalci ile arasındaki temel fark budur.Biri İHYA eder,diğeri İŞGAL.Maalesef bu işlerin bir sınavı yok.O anki konjonktür,maddi gücünüz,nüfuzunuz,kuyruk sallama beceriniz sizi bir yere getirebilir.

Hatta diploma sahibi (avukat,mühendis vs.)olabilirsiniz.Bu sadece mesleğinizi belgeleyen kağıttan ibarettir.Bunlar sizi EHLİYET sahibi yapmaz.LİYAKAT sahibi kimdir o halde ? Bulunduğu mevkiyi emanet olarak görür.Eylemi ve söylemi birdir bulunduğu yere değer katar.Hakkaniyet ve adalete dikkat eder.

Ahlaki ve maddi zaafları olmaz.Şahsi çıkar ve menfaat peşinde koşmaz ,topluma faydalı olmayı esas alır.İşlerini kapalı kapılar arkasından yapmaz,istişare ile yapar.Şeffaf ve her an hesap verebilir durumdadır.Sözünde durur,kimseye yapamayacağı vaatlerin sözünü vermez.Bulunduğu yeri/toplumu iyi tanımalı,özelliklerine vakıf olmalıdır,bunun için gerekli olan bilgi,beceri,enerji ve yeterli donanıma sahip olmalıdır.Temsil kabiliyeti olmalıdır.Analitik düşünme becerisi olmalıdır.Davranışlarıyla örnek olmalıdır.

en önemlisi VAKTİ GELDİĞİNDE BIRAKMASINI BİLMELİDİR.