27 Nisan 2024

Değişen dünya düzeni içinde her geçen gün yeni yeni kavramlar insanlar karşısına çıkarak büyük oranda yaşamlarını hem kolaylaştırmakta hem de farklı bir yöne taşımaktadır. Özellikle internetin aktif olarak kullanılmasıyla beraber birçok kavram online olarak gerçekleşmeye başlamış ve buna paralel olarak yeni yeni olgular insanların karşısına çıkmış durumdadır. İşte onlardan bir tanesi de elektronik imza kavramıdır.

Elektronik imza ülkemizde teknolojide gelinen en ileri noktalardan bir tanesidir. Elektronik ortamda olan verilere kişilerin kendi imzalarını online olarak atmalarını sağlayan ve temelinde kriptografi olan bir yazılımdır. Kısaca E-İmza olarak da tanımlanır. Kişiye özel hazırlanan elektronik imzalar ile kişi yaptığı işin altına kendi imzasını atar. Bu da çağımızda son derece önemlidir. Gizlilik, kağıt işlerinin ortadan kalkması, hızlı hareket etme, bilgi güvenliğini sağlama noktasında E-İmza başlı başına büyük bir önem arz eder. Yasal olan bir kavramdır. Kanunlar dahilinde kullanılır. Normal yaşamda ise yetkin olan bir imza türü değildir.

Elektronik İmza Kullanım Alanları

Elektronik imza ilgili belgelerin doğrulanmasını sağlar ve ıslak imzalı olan evrakların yerine geçer. Günümüzde artık nerede ise kullanılmadığı yer yok gibidir. Marka tescil başvurusu, patent başvurusu, resmi yazışmalar, elektronik ortamda kayıt girişleri gibi birçok yerde aktif olarak kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca kamuda yapılan kimi başvurular örneğin yatırım teşvik gibi kavramlarda da elektronik imza kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca hem kurumlar hem de bireysel bazda kullanılabilir durumdadır. Ayrıca üniversiteler ve sigorta şirketlerinde de kullanılmaktadır.

Elektronik İmza Nasıl Alınır?

Elektronik imza kullanma talebine ilişkin bu alanda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından onaylanıp, yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapması gerekir. Bu başvuru ilgili kuruma istenen evraklar ile yapıldıktan sonra kişi kendisine verilen elektronik sertifikayı alarak geçerli olduğu süre zarfınca kullanır. Kendisine verilen sertifikanın, elektronik imzanın kullanılacağı cihaza indirilmesi gerekir. Sonrasında kullanımı ilgili- istenen evraklarda gerçekleşir. Ürün alımı yapıldıktan sonra kısa bir sürede ek bir destek almadan kurulumu yapılarak anında kolay bir biçimde kullanılmaya kişiler başlayabilir.

Elektronik İmza Fiyatları

Elektronik imza değişkenlik gösteren bir durumdur. Alındığı mecraya göre fiyat açısından değişiklik arz eder. Her yıl rakamlar enflasyona bağlı olarak güncellenir iken bunun yanı sıra alınan elektronik imzanın bir yıllık, iki yıllık ya da üç yıllık olması da nihai rakama etki eden bir diğer faktördür. Ödeme biçimi ise ürün fiyatını etkilemez. Bir de mini kart okuyucu vardır. Bu ürünün fiyatı diğerlerinden daha uygun olmasına rağmen, ürünsel bazda kimi farklılıklar vardır. Sürekli olarak E-İmza kullananların üç yıllık olarak satın alması her yönden son derece cazip olan bir durumdur.

Elektronik İmza Nereden Alınır?

Elektronik imza sağlayıcıları E-Güven, Kamu Sertifikasyon Merkezi, TürkTrust, EGMSM, E-İmzaTR, EBG Bilişim firmalarından temin edilebilmektedir. E-İmza temin edildikten sonraki süreçte EDM Bilişim olarak sürece destek olmaktayız. EDM Bilişim sektöründe on yılı aşkın bir süredir elektronik dönüşüm alanında uzman, eğitimli profesyoneller ile hizmet vermektedir. Nitekim ürün ve hizmet gamı son derece geniş olan firma dijital dönüşüm sistemleri arasında ilk akla gelenlerdendir. Her türlü ödeme kolaylığı da firma tarafından sağlanmaktadır. EDM Bilişim başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere tüm yakın mıntıkada hizmet vermektedir.