Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar lezzetli olmalarının yanında sağlıklı yağ, vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeriğiyle sağlık için de çeşitli faydalara sahiptir. Yağlı tohumları yemeklere, tatlılara ve salatalara eklemek veya ara öğün olarak tercih etmek sağlığınızı geliştirmeye katkı sağlar.
Kilo kaybına destek sağlayabilir.
Yağlı tohumlar, iştahı düzenlemeye yardımcı olan peptit YY ve kolesistokinin hormonlarının üretimini artırarak ve yüksek yağ ve lif içerikleriyle tokluk süresini uzatarak iştahı baskılarlar. Böylece günlük kalori alımınızı azaltır ve kilo kaybına destek sağlayabilirler. 2013 yılında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan ve konuyla ilgili 33 çalışmanın değerlendirildiği önemli bir sistematik derleme çalışmasında, düzenli olarak kuruyemiş tüketmenin kilo, beden kütle indeksi ve bel çevresindeki artışla ilişkili olmadığı bulunmuştur. Ancak yağlı tohumlar küçük porsiyonlarda yüksek kalori ve yağ sağlarlar, bu nedenle porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Kalp sağlığını geliştirir.
Yapılan çalışmalar, yağlı tohumların düzenli olarak tüketildiğinde toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü ve “iyi” HDL kolesterolü yükselttiğini göstermektedir. Yağlı tohumların zengin tekli ve çoklu doymamış yağ içeriği kolesterol ve trigliserit seviyeleri üzerindeki bu faydalı etkileri sayesinde kalp sağlını geliştirir.
Kronik hastalıkların gelişme riskini azaltır.
Yağlı tohumlar güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Bu sayede yağlı tohumlar, hücre hasarına neden olabilecek ve diyabet, kardiyovasküler hastalık, obezite, kanser gibi kronik hastalık riskini artırabilecek moleküller olan serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresle savaşabilir.
Bağırsak sağlığını geliştirir.
Yağlı tohumlar iyi birer lif deposudur. Lif tokluk hissi sağlamakla kalmaz, prebiyotik etki gösterir. Sağlıklı bağırsak bakterileri lifi fermente eder ve onu faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Kısa zincirli yağ asitlerinin bağırsak sağlığını iyileştirme ve diyabet ve obezite riskinizi azaltma dahil olmak üzere güçlü faydaları vardır.
GÜNCEL
04 Kasım 2024GÜNCEL
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024SPOR
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024SPOR
04 Kasım 2024SPOR
04 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.