18 Mayıs 2024

YENİŞEHİR YAŞAM GÖNÜLLÜLERİ GÜZEL BAK GÜZEL GÖR FELSEFESİYLE, AŞURE GÜNÜ DÜZENLEDİ

Peki, aşure nedir neden yapılır?

Aşure, Arapça ’da on anlamına gelen ve Sâmî diller arasında ortak bir kelimedir.
Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.
Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61’de Muharrem’in onuncu gününde
Kerbelâ’da Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiştir.
Bunun dışında Aşure Günü Âdem’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi,
Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim’in ateşte yanmaması, Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması, Eyüp’ün hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrail Oğulları’nı firavundan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi bu günde olmuştur.
Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.

 

Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Zor zamanlardan geçiyoruz.
Barışa huzura en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde nasıl ki Nuh’un her şeyi kötüye gittiği dünyanın felakete sürüklendiği bir zamanda ona inananlarla birlikte tufan öncesi gemi yapıp ve yaptığı gemisi tufandan kurtulup Cudi Dağı’na oturduğu gün gemide kalan son 12 yiyeceğin karışımından tatlı yapılması kurtuluşun birlikteliğin mücadele ve inancın simgesi olmuşsa. Bizde ülke olarak yaşadığımız bu zor günlerde felakete karsı dayanışmaya ve birlikteliğe tüm inanç ve kimliklerimizle ortak akıl ve sevgiyle barış içinde yaşamaya ihtiyacımız var. Farklıklarımızla demokrasi ve özgürlüğe inananlarla birlikte başaracağız birlikte kurtulacağız.
Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; “farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları”, “birlik” gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir…
Kadim kültürlerin beşiği Anadolu’da

Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür… Birlikte kol kola ülkenin güzel huzurlu mutlu insanlarının olması vesile olması için ağzımızın tatlanması… Ağzımızın tadı kaçtığı bu dönemde tatlanacağına vesile olacağına inandığımız bu aşure etkinliğimizde Farklılıkları bir araya getirerek eşsiz bir lezzetin ortaya çıktığı aşure bize ders almamız gereken birçok mesaj veriyor. Aşurenin verdiği birlik mesajını alabilmek ümidiyle Aşure gününüz mübarek olsun. Ne demiş Şeyh Bedreddin’in “Yarın yanağından gayrı her yerde,
Her şey de beraber.” Diye bilmek adına.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine…
Yenişehir yaşam gönüllüleri…

HABER : VAKKAS ARSLAN