27 Nisan 2024

Türk turizminin taze kanları yola çıktı

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi düzenlediği mezuniyet töreni ile öğrencilerini sektör için meslek hayatına uğurladı.
Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Töreni, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Uysal Yenipınar ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yarış ile öğretim elemanları, Mersin Turizm Mezunları Derneği (METİOD) Başkanı Öğr. Gör. Erdem Daşçı’nın yanı sıra mezunlar ve yakınları katıldı.
Mezuniyet töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından üniversitenin tanıtım filminin konuklara izletilmesiyle başladı. Daha sonrasında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy’un kaleme aldığı “Türkiye Turizmi” ve “Mersin” isimli şiirler Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nde yayın şefi olarak çalışan ve aynı zamanda da bir şair olan Baha Sadık Akıner ve Turizm Rehberliği yüksek lisans öğrencimiz Selin Yeşilova tarafından okundu.

Yakın tarihte ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonucu yaşamını yitiren vatandaşlara, öğrencilere ve mezunlara baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Umarım yaralar yakın zamanda tam olarak sarılır. Depremden sonra çalışmalar yürüten diğer tüm sivil toplum kuruluşları gibi METİOD yetkililerine de teşekkür ederim. “Bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi” parolası ile Mersin Üniversitesi, kurulduğu günden itibaren her alanda kendisini geliştiren, başarı sıralarında yukarı tırmanan, ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan üniversite konumunda. Üniversitemizin her anlamda; yani bilimsel, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak daha da güçlenerek hedefine ulaşacağına inancım tamdır.” dedi.
Üniversitenin temel hedeflerinden birisinin, ARGE projeleri ve inovasyonu temel alarak başarı grafiğini daha yukarıya çıkarmak, her düşüncenin bilimsel bir temelde tartışılmasını sağlamak, hesap verilebilirliği olan şeffaflık ilkesinden asla ödün vermeyen bir üniversite ortamı yaratmak olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, bütün paydaşlarımızla birlikte Mersin Üniversitesi’ni ülkemizin en saygın ve dünyada tanınırlığı yüksek olan eğitim kurumlarından birisi haline getirmenim öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
Mezunlara da seslenen Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Sevgili gençler, fakültenize adım attığınız ilk günden itibaren bu uzun ve zorlu yolu başarıyla yürüdünüz ve artık mezun oluyorsunuz. Ancak meslek hayatınıza henüz gerçek anlamda başlamadınız. Sizlere kazandırılmaya çalışılan becerileri tutuma dönüştürmeniz zamanla olacaktır. Bundan sonra da kendinizi mesleki anlamda sürekli geliştirmeniz ve yenilikleri takip etmeniz gerekmektedir. Maalesef pandemi ve en son olarak da depremin yarattığı olumsuz şartlar altında bazı dönemlerde eğitiminiz arzu edilmemiş şekilde yürütülmüş olabilir. Bu yüzden kendinizi eksik hissettiğiniz alanlarda sizden daha tecrübeli meslektaşlarınız aracılığıyla uygulama fırsatları yaratmanızda fayda olacaktır. Sevgili mezunlarımız, sizlerin en iyi şekilde yetişmesi için yıllardır çok çaba harcayan çok değerli hocalarınıza da sizlerin ve saygıdeğer velilerin huzurunda teşekkür ediyorum. Yeni mezunlarımızın saygıdeğer aileleri; yıllar önce bizlere teslim ettiğiniz evlatlarınızın eğitimleri süresince eminim çok özveride bulundunuz. Yaşadığınız bu zorlukların bugün son bulduğunu tahmin ediyorum. Gün, bu haklı gururu en derinden yaşama günüdür. Evlatlarınızla ne kadar gururlansanız hakkınızdır. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasına Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim manevi mirasım, ilim ve akıldır. Benden sonra, akıl ve ilmin kılavuzluğunu kabul edenler benim manevi mirasçım olurlar.” sözüyle başlayan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, “Yaklaşık yarım asırlık bir geçmişi olan Turizm Fakültemiz çok önemli bir eğitim kurumu. Etrafa ışık saçan insanların yetiştiği, ülkenin zihinsel ve manevi açıdan aydınlanmasını sağlayan bir merkez. Fakültemiz sizlerden önce onlarca kez mezun verdi. Sizlerin de okul hayatı bitiyor ve artık hayat okulunuz başlayacak. Hayat okulunda ihtiyacınız olan en önemli şey ise, fakültenizde öğrendiğiniz bilgiler olacak. Yetişmenizde hocalarınızın hakkı asla ödenmeyecektir. Alkışı dahi sessizce karşılayan hocalarınızı bu başarılarından dolayı Fakültem adına ayrı ayrı tebrik ediyorum. Uygarlığın çekirdeği siz değerli aileler; çocuklarınıza her daim ulu bir çınar oldunuz. Evlatlarınızın başarısında sizlerin onlara yansıttığınız izlerin etkisi elbette yadsınamaz. Onlara karşılıksız yardım ettiniz ve mezuniyet gibi önemli bir aşamaya gelmelerini sizler sağladınız. Bu nedenle siz değerli aileleri de saygıyla tebrik ediyorum.” dedi.
Mezun öğrencilerin her birinin bu topluma katkı sağlamak ve faydalı olabilmek için yoğun bir mücadele verdiğini belirten Prof. Dr. Atasoy, “Mezuniyete erişebilmek için hiçbiriniz çiçekli yollardan geçmediniz. Başta kendinizle mücadele ettiniz. Zorluluklara karşı direndiniz, hayatın zahmetine katlandınız. Zorluklarla adeta dost oldunuz. Bilginin efendisi olmak için sizler çalışmayı seçtiniz. Sizler artık kendi kanatlarınızla uçmaya hazırsınız. Sizlere güveniyoruz. Çünkü umutlarınız var ve hiçbir zaman yalnız kalmayacaksınız. Türk ve dünya turizmine umutlarınız, güç katacak ve saygın karakteriniz yön verecektir. İnanıyorum, her biriniz yakın zamanda turizmin çeşitli kademelerinde çalışıyor olacaksınız. Güçlü karakteriniz, saygınlığınızın adresi olsun. Mutluluğunuzun kapıları her daim açık olsun. Yürüdüğünüz yollar neşeyle huzur dolsun. Yolunuz ve bahtınız hep açık olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.

Törende konuşan METİOD Başkanı Öğr. Gör. Erdem Daşçı ise; Turizm Fakültesi’nin başarılarına dikkat çekerek, dernek hakkında konuklara bilgi verdi. Mezun öğrencilere bundan sonraki yaşamlarında başarılar dileyen Öğr. Gör. Daşçı, METİOD olarak her zaman yanlarında olduklarını ifade etti.

Turizm Rehberliği Bölümü mezunları adına bölüm birincisi Yağmur Sarıboğa’nın yurt dışında olmasından dolayı konuşmasını öğrenci arkadaşı Kerim Özen’in okumasının ardından Turizm İşletmeciliği Bölümü mezunları adına bölüm birincisi Nurcan Karataş mezuniyet konuşmasını yaptı.
Son olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları adına bölüm birincisi ve aynı zamanda fakülte birincisi olan Namık Kemal Şahbaz oldukça duygulu bir konuşma gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz konuşmalarında mezuniyetlerinden dolayı duydukları mutluluğu paylaşırken, bugünlere gelmelerinde büyük emekleri olan aileleri ve akademisyenlerimize teşekkür etti.

Konuşmaların ardından; Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve aynı zamanda fakülte birincisi olan Prof. Dr. Namık kemal Şahbaz’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Turizm Rehberliği Bölümü birincisi Yağmur Sarıboğa’ya Dekan Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Turizm İşletmeciliği Bölümü birincisi Nurcan Karataş’a da Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Koşan plaket ve temsili diplomalarını verdi.
Dereceye giren öğrencilere plaket ve temsili diploma takdiminin ardından, mezun olan diğer öğrencilere temsili diplomaları Turizm Fakültesi öğretim elemanları tarafından takdim edildi.

Diplomalarını alan öğrenciler, keplerini havaya atması ve hep beraber 10. Yıl Marşı’nı söylemelerinin ardından mezuniyet töreni sona erdi.