20 Mayıs 2024

30 Ağustos Zafer Bayramının 100. yıldönümü, Mersin’de coşkuyla kutlandı.

Mersin’de, 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. Yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, milletvekilleri, askeri erkan, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören, daha sonra Kültür Merkezi’nde tebriklerin kabulü ile devam etti. Tebriklerden sonra tekrar Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende, Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer, askeri ciple törene katılanların bayramını kutladı. Bir öğrencinin şiir okumasıyla devam eden törende Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Binbaşı Dilhan Tuzkaya, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“30 AĞUSTOS HÜRRİYET MÜCADELESİNİN EN ÖNEMLİ HALKASI”

30 Ağustos zaferinin Türk milletine esaret reva görenlere karşı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan hürriyet mücadelesi zincirin en önemli halkası olduğunu vurgulayan Tuzkaya, “Bu zaferle yüce Türk milleti egemenliği ele almış, Türkiye cumhuriyetini temelleri atılmıştır. 30 Ağustos’ta kazanılan zafer sadece Türk ulusunun kesin bağımsızlığını sağlamakla kalmamış, Asya ve Afrika’da sömürgede olan uluslara kurtuluş mücadelesi için emsalsiz bir örnek teşkil etmiş, tüm dünyada ulus bilincinin ilk kıvılcımı olmuştur. Kurulan Türki’ye cumhuriyeti, Atatürk’ün öngörüleri sayesinde sağlıklı bir şekilde bugünlere gelmiş ve çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda önemli adımlar atmıştır” dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Mustafa Kemal Atatürk’ü hiçbir zaman unutmayacağını belirten Tuzkaya, “Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yılarda çağdaş uygarlığa ulaşma yolunda yapılan ve insanlık tarihine örnek teşkil eden reformlar yeni Türk devletinin dinamik yönünü simgelemektedir. Bize bugünleri yaşatan bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz büyük önder gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konuşmanın ardından Jandarma Komando Birliği tarafından yapılan tüfekli hareketler gösterisi ve zeybek gösterisi, izleyenlerden büyük beğeni almasının ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin oyunları sergilendi. Tören, bayrak flama grubu, askeri birlik, gaziler ve sporcu gençlerin tören geçişiyle sona erdi.