20 Mayıs 2024

Kışlık domates konservelerinin yapımına başlandı…

Hem ekonomik hem lezzetli

Yaz aylarının geride bırakıldığı bu günlerde Mersin’deki hemen hemen her evde kış hazırlık olarak domates konservesi yapımına başlandı. Domates konserveleri, hem ekonomik hem de lezzetli olduğu için ev hanımları tarafından tercih ediliyor.

Tarladan, bağdan toplanan ürünler konserve, salamura edilerek kışa hazırlanmaya başlandı. Geçmiş çağlardan günümüze ulaşan geleneksel saklama, depolama yöntemlerinden olan konservelemenin en başında domates konserveleri geliyor. Konserve haline gelen domatesler sos yapımında, çorba yapımında, menemen yapımında kullanılarak yemeklerin vazgeçilmezi oluyor.

“KONSERVE HAZIRLAMAK DAHA EKONOMİK”

Tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de konserve yapımına başlandı. internet Gazetemize konuşan ev hanımı Kudret Arslan , konserve için kış domatesinin değil yaz domatesinin kullanılması gerektiğini söyledi. Kış aylarında yetişen domatesin çok pahalı olduğunu ve domateslerin serada yetiştiği için ilaç kullanımının fazla olduğuna dikkat çeken Kudret ARSLAN, “Bu tür domateslerin lezzeti de olmuyor. Tabi ki birde ekonomik sıkıntılar da var.

Yazın kilosu 5-6 TL olan domates kış aylarında 15-20 TL oluyor. Maddi olarak da bakmak gerekiyor bu duruma.

Kışın 15-20 kilo domates almak neredeyse orta gelirli bir aile için imkansız. Bunun için yazın fiyatı daha ucuzken alıp konserve haline getirmek çok daha ekonomik hem lezzetli. Yaptığımız bu konserveler uzun süre dayanıklı olduğu için bizleri uzun bir süre idare ediyor.

Konserve yaptığımızda özellikle Bursa domatesini kullanırız çünkü diğer domateslere göre daha etlidir. Yazdan yaza yaptığımız konservelerden şimdiye kadar bozulan olmadı. Tabi bunun için püf noktaları da var. Öncelikle domatesleri belli bir boyutta doğrayıp tencerede kaynatıyoruz. Daha sonra kaynayan domatesleri, ocağın küçük kısmına alıp, domatesleri sıcak şekilde bir bez yardımıyla kavanozlara koyuyoruz. Sıcak sıcak kavanozlara doldurduğumuz konservelik domateslerin üzerine yarım kaşık kadar zeytinyağı ekliyoruz. Ağzını hiç hava almayacak şekilde kapatmak en önemli püf noktasıdır. Çünkü kavanoz hava alırsa konserveler bozulur” ifadelerini kullandı.

DOMATES KONSERVESİNİN FAYDALARI

Yazın aylarında hazırlanıp kavanozlarda saklanılan domates konservelerinin birçok faydası vardır. A, B, C vitaminleri ile birçok minerali içinde barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran (kabuğu soyulmamış) domates konserveleri, potasyum, folik asit açısından da zengindir. Katkısız hazırlanan konserveler, bütün kış boyunca bağışıklığı korur. Uzmanlar, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdaların, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalı olduğu görüşünde. Konservenin üzerine ekleyeceğiniz az miktarda zentiyağı, domatesteki likopenin kana geçen miktarını artırırken, zeytinyağındaki E vitamini ile de kansere karşı ekstra koruma sağlayacaktır. Diğer sebzelerin aksine domates uzun süre pişirilirse daha sağlıklı olur.