27 Nisan 2024

Gültak ; Bizim Zafer çarşısı ile hiçbir sorunumuz yok

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Zafer Çarşısı, Özel İdare İşhanı ve Kırmızı Lacivert İşhanı’nın deprem riski nedeniyle yıkılıp, buralarda bulunan dükkânların tahliyesiyle ilgili konuda tartışmaların içine çekilmeye, esnafla karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını söyledi. Başkan Gültak; “Buralardaki tahliyelerin sorumlusu biz değil, Büyükşehir Belediyesidir. Bizim esnafla sorunumuz yok, Büyükşehir Belediyesi’nin esnafla bir sorunu var” dedi.
“Olası yıkımın müsebbibi biz değil, Mersin Büyükşehir Belediyesidir”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı birinci birleşiminde gündeme gelen konuya ilişkin söz alan Başkan Mustafa Gültak, konu ile ilgili Büyükşehir’in Akdeniz Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazılar konusunda bürokratlarımız çalışıyor. Burası hukuk devleti; hukuken yapmamız ve takip etmemiz gereken konularla ilgili bürokratlarımıza talimat verdim. Takip ediyorlar, konu bizim de gündemimizde” dedi.
Akdeniz Belediyesi’nin esnafla sorunu olmadığının altını çizerek konuşmasını sürdüren Başkan Gültak; “Akdeniz Belediyesi; mülk sahibi olan Büyükşehir’in, esnafla arasında anlaşmazlık sonucu ortaya çıkan problemlerin, olayların, bir şekilde yasa gereği içine çekildi. Tahliyelerin sorumlusu da ben değilim. Bizim esnafla sorunumuz yok! Sizin esnafla sorununuz var. Yıkım işini, yasalardaki bazı maddelerle bize yönlendirdiniz. Yıkılması gerekiyorsa biz yıkarız ama bunun (yıkımın) müsebbibi Akdeniz Belediyesi değildir. Bu yıkımın müsebbibi, mal sahibi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’dir” şeklinde konuştu.
“Zafer Çarşısı’nın riskli alan olduğuna dair resmi bir belge yok”
Mahkemenin talebi üzerine, Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından riskli yapı tespitine ilişkin resmi belgeyi de okuyan Başkan Gültak, incelemeler sonucu Mahmudiye Mahallesi’nde bulunan Zafer Çarşısı’nda herhangi bir riskli yapının tespit edilmediğinin ve bölgenin 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamına girmediğinin belirtildiğine dikkat çekti. Başkan Gültak; “Riskli alan, Kırmızı Lacivert İşhanı’nızda var. Orada hem Çevre İl Müdürlüğü hem de sizin başvurunuz var. Ama Zafer Çarşısı veya diğer alanlarla ilgili herhangi bir riskli alan yapısı, Bakanlık veya Çevri Şehircilik İl Müdürlüğü onaylı bir belge, bize de ulaşmış bir belge yok.
Biz, tebligatı Kırmızı Lacivert İşhanı üzerinden yürütüyoruz. Çünkü burası ile ilgili riskli alan tespiti var. Bu konuda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü de bize yazdı. Dolayısıyla Kırmızı Lacivert İşhanı ile ilgili resmi işlemleri takip ediyoruz, edeceğiz. Ama Zafer Çarşısı ile ilgili bize ulaşmış bir bilgi yok. Ayrıca kanun gereği, sizin mal sahibi olduğunuz ve dava açtığınız yerlerdeki takibatı bizim yapmamız gerekiyor. Biz burada kaba tabirle taşeron firma durumundayız. Bizim esnafla hiçbir sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.
Bahse konu alanlarda toplam 208 dükkân ve işyeri var
Öte yandan; toplantıda yapılan bilgilendirmede, Mülkiyetleri Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Zafer Çarşısı’nda 169; Kırmızı Lacivert İşhanı’nda 25; Özel İdare İş Hanı’nda da 14 adet dükkân bulunduğu açıklandı.
Zafer Çarşısı’nda resmi kiracı sayısının 112; boşalan dükkân sayısının da 54 olduğu; 3 dükkânın da ecrimisil ödemesi karşılığında kullanıldığı ifade edildi. Zafer Çarşısı’nda faal halde 115 dükkânın bulunduğu; Kırmızı Lacivert İşhanı’nda resmi kiracı sayısının 19; boşalan dükkân sayısı da 6 olduğu; Özel İdare İşhanı’nda ise resmi kiracı sayısının 6; boşalan dükkân sayısının da 8 olduğu belirtildi.